
W Pszczelej Woli, jedynej w Polsce i jednej z nielicznych w Europie szkołach kształcących techników pszczelarzy, świętowano jubileusz 80-lecie istnienia Technikum Pszczelarskiego. Uroczystość zgromadziła absolwentów, nauczycieli, pszczelarzy, przedstawicieli świata nauki i władz samorządowych.

Historia szkoły sięga 1944 roku, kiedy to w Żabiej Woli powstało Państwowe Liceum Pszczelarskie. Z inicjatywy inż. Tadeusza Wawryna – pierwszego dyrektora i organizatora placówki – rozpoczęto budowę bazy dydaktycznej oraz tworzenie programu nauczania. Już w październiku 1945 roku naukę rozpoczęło 20 uczniów. Wkrótce ośrodek zyskał nową nazwę – Pszczela Wola, która do dziś jest synonimem pasji, tradycji i profesjonalizmu w dziedzinie pszczelarstwa.
Przez kolejne dekady szkoła dynamicznie się rozwijała, tworząc kolejne kierunki i inwestując w zaplecze edukacyjne. W latach 60. powstał internat, stadion sportowy i kino „Pszczółka”. W 1973 roku zainaugurowano Święto Miodobrania, a w latach 80. i 90. Pszczela Wola stała się centrum wymiany międzynarodowej – jej uczniowie i nauczyciele nawiązali współpracę z ośrodkami pszczelarskimi w Austrii, Niemczech i Francji.
W 1992 roku szkole nadano imię Zofii i Tadeusza Wawrynów, a w kolejnych latach poszerzono ofertę o nowe kierunki, m.in. technika żywienia i usług gastronomicznych oraz energetyki odnawialnej. Uczniowie regularnie uczestniczą w projektach Erasmus+, odbywając praktyki w Hiszpanii, Portugalii czy we Włoszech. Szkoła jest też organizatorem prestiżowych wydarzeń, takich jak Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska, której jubileuszowa, dziesiąta edycja odbyła się w lutym tego roku.
Ważnym elementem obchodów 80-lecia był Zjazd Absolwentów tej szkoły.

Szklane domy i ule. Pszczela Wola zamieni się w "zielone" centrum badawcze i produkcyjne

Festiwal palce lizać! Wiemy, kto wygrał finał regionalny 23. edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

80 lat smaku i tradycji. Całuski pszczelowolskie idealne do kawy
